X

Veilig naar de fysiotherapeut. Dat doe je zo.

Sinds vrijdag 1 mei kunnen we weer voorzichtig opschalen met het behandelen van patiënten in de praktijk, wel nog onder omstandigheden die anders zijn dan je gewend bent.Als jij, of iemand in jouw gezin, symptomen heeft van corona dan zullen we bijvoorbeeld beeldbellen of stellen we het even uit. Als het voor jouw zorg noodzakelijk is, en het ook veilig en verantwoord kan, plannen we wel een behandeling in de praktijk.

Belangrijk is dan dat we ons samen houden aan de hygiëneregels:

Als het nodig is, maakt de fysiotherapeut gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In de praktijk houdt iedereen zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: jouw fysiotherapeut vertelt je welke fysiotherapeutische zorg mogelijk is. We vertrouwen erop dat je begrip hebt voor de maatregelen.

Met vriendelijke groet,

Marcel Bakker (Fysio Oudehaske)

Myofasciale therapie

Myofasciale therapie is in Nederland een vrij nieuwe vorm van therapie die steeds meer toegepast wordt bij vooral chronische pijnen. Myofasciale pijn is een medische term om pijn te omschrijven die afkomstig is van spieren en spiervliezen. Iedere spier in het lichaam kan deze pijn veroorzaken. Vaak wordt deze pijn niet als zodanig herkend en dus ook niet behandeld als myofasciale pijn. Het kan een pijn zijn die een zwaar, zeurend gevoel geeft, maar het kan ook een tintelend of doof gevoel zijn of zelfs heftig en stekend.

De therapeut kijkt eerst naar welke spier de pijn veroorzaakt. In de spieren zitten voelbare verhardingen. Dit zijn de pijnlijke punten ook wel triggerpoints genoemd. Door deze verhardingen is de aanvoer van voedingsstoffen naar de spier en de afvoer van afvalstoffen verstoord met als gevolg pijnlijke spieren.

Het behandelen van myofasciale pijn kan op verschillende manieren. In de therapie worden de strakke spierstrengen los gemaakt door een diepe massage techniek in de lengte richting waardoor de spierspanning afneemt en de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

In onze praktijk wordt de myofasciale therapie gecombineerd met de “Anatomy trains”van Tom Meyers. Hierbij wordt er gekeken naar welke spieren en pezen er in het lichaam samen werken. Zo wordt bv. de spier onder de voet in 1 krachtveld gezien met de kuitspieren, de hamstrings, de lange rugspieren en het vlies over het hoofd. Klachten in deze gebieden hebben bijna altijd een samenhang.

Na de behandeling is het belangrijk om te kijken door welke houding en/of activiteit de klacht werd veroorzaakt zodat u de kans op terugval kunt verminderen. U krijgt eventueel oefeningen en houdingsadviezen mee.

Naar boven

© 2017 Fysio Oudehaske

PRONIEK